Double Height Extension to New York Town House

Located in Soho, the heart of New York, this traditional townhouse is one of only 3 landmarks left on the block and has been renovated to expand the useable space, creating a modern architectural style. IQ Glass International worked with Ben Herzog Architect to design the double height glass extension in New York, which uses slim framed sliding doors in conjunction with structural glazing for the most minimal design.  

The townhouse is located close to Holland Tunnel and when the tunnel was originally built the whole street was raised by one storey to accommodate the tunnel entrance. This meant that the dwellings were effectively below ground level, dropping the stoop underground with the garden space. The homeowners sought to re-introduce as much natural light as possible and glass was the obvious choice to achieve this.  

The slim framed sliding doors in New York were used on the ground and first floor of the townhouse, flooding the open plan kitchen with natural light whilst introducing natural light into the basement level, which sits below ground level from the street view and opens up directly to the garden. With sightlines of just 21mm, the alim aluminium profiles have been powder coated in light grey to contrast the traditional red brick dwelling.  

Sliding glass doors from the minimal windows® range were specified for the double height extension in New York, chosen for their ability to accommodate large sizes without compromising on performance or minimal design. The slim framed sliding doors in New York are perfect for merging indoor and outdoor environments when the weather permits, offering a completely flush threshold for step-free travel between areas.  

One of the main goals for this New York townhouse renovation was to allow light into the basement level, which was achieved using a walk-on floorlight in conjunction with the slim framed sliding doors in New York. The walk-on floorlight was specified with an anti-slip finish which created a dot pattern on the surface of the glass, enhancing the safety whilst maintaining the light transmission.  

Above the double height extension in New York, frameless structural glazing was used to create a box rooflight that sits directly above the open plan kitchen and dining room. With minimalistic glass to glass connections and silicone jointed panes of glass, the roof glazing combines modern and traditional elements whilst enhancing the light and offering clear sky views at night.  

Naomi Touger, project manager from Ben Herzog Architect said “IQ Glass’s range of products were unparalleled, technically and aesthetically, in enabling us to satisfy our client’s desire to bring light into their historic Soho townhouse through modern, dramatic glazing.  At the greenhouse and rooftop additions, the minimal window system gave us the ability to achieve extremely large areas of energy-efficient glass with slim, elegant framing profiles. With IQ’s Structural Glazing we could create a glass-to-glass connection between the greenhouse wall and its roof, and the floorlight system allowed us to bring light from the roof deck to the Library below.” 

The same minimal windows® profiles were specified to create sliding window systems for a coherent design throughout the building. The sliding windows can be used to enhance the ventilation in the stairwell, whilst maintaining an extremely minimal design to maximise the natural light and views. The double height extension in New York has changed the style of living for the homeowners, creating light and bright living spaces that can be enjoyed all year round thanks to the performance and design.  

To get in touch with us about your extension project in New York, contact the team today.

Case Study

Client

Private

Location

Soho, New York

Year

2020

Challenges

Due to the location and orientation of the townhouse, finding an access route was difficult within the densely populated area. IQ worked with the architects and site managers to find a suitable route through the building and took extra precaution when lifting the panes of glass through narrow spaces.